Mayonaise maken

Gewoon zin in patat… Vooruit, dat kan gebeuren. Maar dan wel met eigen mayonaise!

En dat is echt niet moeilijk: in de tijd dat H. patat haalt maak ik de mayonaise. Ik heb daarvoor speciaal een smalle hoge beker waar de staafmixer net in past. En de ingrediënten moeten niet te koud zijn, dat is ook belangrijk. Ik bewaar bv. eieren altijd in de koelkast, dus ik breek het ei vast en wacht tot de kou er af is, voor ik verder ga.

De basis:
Een ei (ik gebruik het ei in zijn geheel – wit en geel – maar als je een andere bestemming hebt voor het eiwit kun je ook alleen de dooier gebruiken) breken in de smalle beker. Een  theelepeltje mosterd, een eetlepel azijn (neem bv. wijnazijn) en een snuf zout en peper erbij.
Daar bovenop 1,5 dl olie (bv. zonnebloemolie, eventueel aangevuld met een scheut olijfolie). Het is belangrijk dat de olie als laatste toegevoegd wordt, die moet er echt bovenop drijven.
Zet de staafmixer voorzichtig op de bodem, zonder hem aan te zetten. Pas op de bodem zet je hem aan aan, en laat hem even draaien om de onderste ingrediënten met elkaar te vermengen. Vervolgens trek je de mixer heel langzaam naar boven, zodat de olie beetje bij beetje met het ei gemengd wordt.
Mayonaise maken is in een minuutje gepiept op deze manier, en kán eenvoudig niet mislukken!

De smaak kun je verder verfijnen en er je eigen draai aan geven: door een teentje knoflook mee te laten draaien. Of door er fijngeknipte kruiden aan toe te voegen, een kneepje citroensap of een klein beetje sambal. Fijngehakte kappertjes. Nou ja, noem maar op. Deze keer ging er een heleboel fijngeknipte dragon door.

Kort gekookte sperzieboontjes erbij en een lamsworstje. Smullen.

Tags: ,

Leave a Reply