Risotto met lamslong

geitenlam van de WolverleiVandaag samen met Martine een zuiglammetje van de Wolverlei gekocht en hem met Wim geportioneerd en uitgebeend. Alles gebruiken, natuurlijk, dus hier een eerste recept: Risotto met lamslong, geïnspireerd op een Italiaans recept.

Breng een liter water aan de kook, voeg zout en een laurierblad toe en kook daarin de longetjes een half uurtje. Door de hitte zwellen ze op. Wij hadden een heel klein geitje (6 kilo) en de longen wogen samen 125 gram. Laat de longen wat afkoelen en snijd ze in kleine stukjes (eventuele harde, witte stukken zijn stukjes van de luchtpijp, die kun je er uit snijden). Zeef de bouillon en houd hem warm.
Bak wat spekblokjes (varken) met een klein gesnipperd uitje en een paar gesnipperde blaadjes salie zachtjes in olijfolie. Voeg een aan kleine stukjes gesneden stengel bleekselderij toe en laat die zachtjes meebakken. Voeg de blokjes long erbij en 175 gram risottorijst (voor twee personen). Laat de rijst even glazig worden, en giet er een scheut witte wijn over. Laat al roerend de rijst het vocht opnemen en voeg vervolgens de bouillon gefaseerd toe. Laat de rijst telkens weer al roerend het vocht opnemen, tot de risotto gaar en klaar is.
Breng op smaak met peterselie, geraspte Parmezaanse kaas en peper en laat nog even rusten alvorens te eten.

Hoe smaakt het? Ik vond het erg lekker, maar je moet wel bijvoorbeeld een beetje van lever houden. Longen hebben een enigszins leverachtige smaak. Als je daarvan houdt (maar H. houdt er niet zo van), is het een erg lekkere, kruidige risotto, en de long overheerst de smaak zeker niet.

Maar ja, ik moet dus nog een tweede geitje. Want ik proefde later een stukje long dat buiten de boot was gevallen, en wat was ingedroogd… Lekker kruidig door het laurierblad alleen al… Misschien is het ook een idee om de long aan dunne plakjes te snijden en iets met een vinaigrette te doen, of zo… tijm, groene sla, lekkere mayo…?

geitje past nét in de koelkast … het geitje kon nét in de koelkast, ik moest er een plank voor weghalen …

One Response to “Risotto met lamslong”

  1. Martin Rummens schreef:

    Het geitje van 5 kg ento hebben we aan de houtskool gril gehad, nu longetjes en lever nog. Je recept ziet er lekker uit
    Martin

Leave a Reply