Paddenstoelen, rijst en pompoen

Het is herfst. En hoe! Wat een schitterend weer hebben we… Vanmiddag zaten we buiten te lunchen. En ’s avonds een warme, kruidige, herfstige Indiase maaltijd.

In een pan met dikke bodem een klein gesnipperd uitje in boter aanzetten. Rijst erbij, een laurierblad en wat kurkuma (geelwortel) en iets zout. Even omroeren zodat de rijst zicht lekker in de boter gewenteld heeft en iets kan aanbakken. Een winterwortel julienne snijden en erbij doen. Even meeroeren en dan water toevoegen zodat de rijst onderstaat. Ik heb er in dit stadium nog een halve kippenbouillontablet bijgedaan. Deksel op de pan en zachtjes laten koken tot er gaatjes in de rijst vallen.

Bij een groenteboer in Maartensdijk hadden we een prachtig mooi groen pompoentje gekocht, maar ik kende hem nog niet qua smaak. Bij het opensnijden rook ik gelukkig al een veelbelovend zacht-zoete pompoengeur.

Ik sneed hem in dunne parten (met schil en al) en kruidde met olijfolie, komijn, koriander, wat zout en sambal. De parten rechtop in een anti-aanbak-ovenschaal gezet en een kwartier in de oven geschoven (ca. 200 graden).

Intussen gemengde paddenstoelen in reepjes snijden. Wij hadden eikhaas, rodekoolzwammetjes en champignons. Een aardappel julienne snijden. In een koekenpan wat boter smelten, een gesnipperd uitje aanzetten, de paddenstoelen en de reepjes aardappel  erbij doen. Langzaam wat laten garen, en een eetlepel garam massala toevoegen. Een scheut melk erbij en wat room (of zure room) en verder garen. De saus dikt wat in. Voeg room of melk bij wanneer de saus dreigt droog te koken; we streven naar een dikke ragout.

Ten slotte de rijst bestrooien met fijngeknipte peterselie en even doorroeren. Serveren met de paddenstoelenragout en de geroosterde pompoen. Was een heerlijke maaltijd samen. De pompoen was heerlijk zoet van smaak en kan dus worden toegevoegd aan het rijtje hele smakelijke pompoenen…

Tags: ,

Leave a Reply