Gevulde courgette

Eén van de lekkerste manieren (maar gelukkig ken ik er meer) om courgette te eten. Met name geschikt als de courgettes al aan de grote kant zijn. En dat kan in de moestuin maar zo gebeuren… De schil moet nog zacht zijn (krab er even met je nagel over), anders hoef je niet aan dit recept te beginnen, dan zijn ze hooguit nog geschikt voor soep.

Snijd de courgette in de lengte doormidden en haal het vruchtvlees er met een scherp mesje uit. Bestrooi de binnenkant van beide helften met iets suiker en leg ze in een beöliede braadslee.
De vulling maken: fruit een flinke gesnipperde ui in olijfolie en voeg er bv. in kleine stukjes gesneden paprika, aubergine en tomaat aan toe. Ook het overgebleven vruchtvlees van de courgette kan er, aan kleine stukjes gesneden, door. Samen even laten bakken en een restje rijst (couscous, bulgur) toevoegen. Op smaak maken met zout, kaneel en peper. Eventueel wat tomatenpuree en sambal. Het mengsel mag niet te flauw zijn, want courgette (en zeker een wat grotere) is van zichzelf niet overdreven uitgesproken van smaak.
De uitgeholde courgettes vullen met het mengsel en rijkelijk bestrooien met geraspte kaas. Ruim 30 minuten in een op 200 graden verwarmde oven, tot de kaas begint te bruinen.

Je kan als je wilt ook vlees aan de vulling toevoegen: gehakt mee braden of stukjes worstvlees. En in plaats van rijst werken met wat oud, in melk geweekt stokbrood, en er dan, van het vuur af, een rauw ei doorheen mengen.

Ik vind een klein pietsje kaneel wel essentieel. Ik heb er ook wel eens wat bloemetjes (met mate!) van lavendel door gedaan, voor een iets zoete toets.

Tags:

Leave a Reply