Geroosterde bloemkool en broccoli

Bij thuiskomst heeft de tuin een verrassing in petto: één van de broccoliplanten heeft wonderlijk genoeg een bloemkool voortgebracht, maar ook de échte broccoli heeft goed zijn best gedaan. En verder niet zoveel in huis, dus als lunchgerecht maak ik geroosterde bloemkool en broccoli.

Snijd de bloemkool en de broccoli in dunne plakken (ongeveer een centimeter dik). Vanwege de losse structuur worden dat geen echte plakken, maar dat geeft niet; ook het ‘afval’ wordt gebruikt. Dikke roosjes snijd ik doormidden. Leg alles (dus ook het ‘afval’) op een bakplaat en besprenkel het geheel flink met olijfolie, peper en zout. Goed mengen, zodat de olie overal een filmpje overheen legt, en vervolgens een half uur roosteren in de oven op 200 graden. Na dat half uur beginnen de groenten als het goed is al wat te kleuren. Door elkaar husselen, weer over de bakplaat verdelen en nog 10 minuten roosteren. Na die 10 minuten misschien nog een keer husselen en verder roosteren tot er bruin/bijna zwarte plekken op de bloemkool zijn ontstaan. Het mag best stevig geroosterd zijn, dat is lekker. Eventueel bij de laatste keer husselen een verkruimelde peperoncino toevoegen.
De groenten over bordjes verdelen, bestrooien met Parmezaanse kaas en eventueel nog wat olijfolie, en serveren met lekker stevig brood.

Tags: ,

Leave a Reply