Gegrilde tomaat met dragon

Een lekker simpel lunchgerechtje.

Soms vraag je je af wat je met die bos dragon in de tuin zult doen. Dit is een lekkere manier om een paar flinke takken te gebruiken.

Ga uit van ongeveer een gelijke hoeveelheid tomaten en uien. Voor drie personen gebruikte ik 3 tomaten en 2 uien, maar dat hangt natuurljk af van de grootte van wat je in huis hebt.

Snijd de tomaten in 8 (of misschien zelfs meer) partjes. De partjes moeten niet te dik zijn, want ze moeten in de oven straks goed hun vocht kunnen kwijtraken, voor het lekkerste resultaat.
Snijd de uien ook in halve maantjes, zodat ze ongeveer dezelfde dikte hebben als de tomaat (ik snijd de ui eerst van top tot teen doormidden, en vervolgens in partjes naar het midden toe, eigenlijk net zoals bij de tomaat).

Leg de tomaat en ui in een ovenschaal en giet er een flinke scheut olijfolie over, en zeezout. En dan natuurlijk de dragon: ris de blaadjes van de takken en knip ze nog iets kleiner. Ik gebruik graag een schaar in dit geval, ik vind het makkelijker werken dan een mes.
Hussel alles door elkaar, zodat de olie mooi verdeeld is en plaats de schaal in de oven op 180 graden.

Dit gaat wel een drie kwartier duren, misschien zelfs iets langer, afhankelijk van de hoeveelheid vocht in het gerecht. De tomaat en de ui moeten een lekker kleurtje krijgen, en behoorlijk wat vocht kwijtraken. Neem dus goed de tijd voor het gerecht in de oven, en zet de oven eventueel wat lager als er zich al zwarte puntjes vormen, maar er nog niet genoeg vocht verdampt is.

Serveer met lekker brood, en bijvoorbeeld mozzarella, of, nog lekkerder: burrata, een mozzarella gevuld met room.

Tags: ,

Leave a Reply