Vietnamese BBQ

Na de helaas door FC Twente verloren bekerfinale werd het toch nog gezellig… Met een Vietnamese koolsalade en stokjes met gemarineerd varkensvlees.

Varkensvlees in blokjes snijden. Voor de marinade een kleine ui, knoflook, wat sambal, iets kaneel, suiker, vissaus en een eetlepel olie in de blender tot een papje malen. De blokjes varkensvlees hierin marineren, dat mag best een paar uur.

Voor de salade gebruikte ik een halve spitskool, een rode ui, wat radijsjes, een flinke hoeveelheid verse munt en koriander. Alles in hele dunne reepjes snijden, schaven, eigenlijk.
Een dressing maken van het sap van een halve citroen, wat wasabipoeder, geraspte gember, sojasaus, suiker, vissaus, en een paar druppels sesamolie. De salade hiermee aanmaken. Zout, zoet, zuur, alle smaken moeten duidelijk naar voren komen.
Op het laatst voegde ik nog het radijsblad fijngesneden toe. Maar ook fijne reepjes wortel of komkommer zouden prima door deze salade hebben gekund.

Nou ja, inmiddels is dan de barbecue al wel aan, en de blokjes varkensvlees kunnen op lange satéstokjes worden geprikt om ze te roosteren.

De salade serveerde ik met geweekte rijstvellen en een dipsaus van een gesnipperde rode peper, een scheutje azijn en 2 á 3 eetlepels suiker. Samen zachtjes verwarmen tot de suiker is opgelost. Twee fijngesnipperde tenen knoflook toevoegen en even laten meetrekken. Dan een flinke scheut water toevoegen, limoensap en vissaus. De saus proeven en eventueel op smaak maken met meer vissaus en limoensap. Af laten koelen en serveren bij de salade.
Om de salade te eten leg je een geweekt rijstvelletje op je bord, schept er een beetje van de salade op en druppelt er wat dipsaus over. Oprollen en opeten.

Tags:

Leave a Reply