Diens nasi

Zo noemt H. het altijd: Diens nasi. Lijkt best veel op nasi van de chinees, maar is toch weer anders.

Zorg dat je gekookte rijst hebt. Liefst van een dagje oud. Je kan er ook op de dag zelf speciaal rijst voor koken, maar omdat de rijst dan nog vochtig is, ben je veel langer met  het bakken van de rijst bezig. Want dat is meteen de belangrijkste mededeling: nasi is gebakken rijst. En moet dus droog zijn.

Begin met een ui te snipperen. Giet een scheutje zonnebloemolie in een grote anti-aanbak-koekenpan. Doe de uitjes erin, en begin ze langzaam te bakken. Ondertussen snipper je een knoflookje en doet dat erbij in de pan. Omscheppen en mee laten fruiten. Vervolgens voeg je een schep rijst toe. Niet te groot, want de rijst moet goed droog kunnen worden tijdens het bakken. Druk je met de spaan de korrels van elkaar los in de pan: er mogen geen klontjes rijst aan elkaar blijven zitten. Als alle rijst rul is, en los van elkaar, voeg je de volgende schep rijst toe. Die krijgt dezelfde behandeling: omscheppen en de korrels losmaken terwijl je langzaam doorbakt. Zo gaat schepje voor schepje de rijst in de pan. Best veel werk, maar zo is het nu eenmaal het lekkerst. Neem er de tijd voor.

Er moet natuurlijk nog wat meer vulling door. Die ui is al heel belangrijk, maar er hoort ook prei in. Ik snijd dunne ringetjes van het groen, die ik nog een keertje doormidden snijd. Tijdens het bakken van de rijst voeg ik ook  beetje bij beetje deze preisnippers toe, de donkerste groene stukjes het eerst. Ze moeten net zo droog meebakken als de rijstkorrels. Ook kan je een schepje sambal aan de rijst toevoegen en meebakken. De rijst krijgt er een mooie gouden kleur van. Veel meer doe ik er niet in aan groente.

Voor je behoefte aan eiwitten heb je verschillende mogelijkheden: ik maak meestal kleine blokjes tahoe, die ik in een aparte koekenpan ook langzaam bak. Wat zout erover, zorgen dat ze goudgeel en droog gebakken zijn, en op het laatst aan de nasi toevoegen.
Maar je kunt ook op het laatst kleine garnaaltjes aan de nasi toevoegen. Of in kleine stukjes gesneden ham. Of een omeletje.

Maak de nasi op smaak met zout en peper en met het snippers van het jongste groen van de prei, dat hoeft nauwelijks meer mee te bakken. Ik doe er nog een heel klein snufje ve-tsin door. Het schijnt niet zo goed voor je hart te zijn, maar een mespuntje maakt de smaak hier wel áf.

Serveren met bv. komkommersalade, waar je wat sambal en een snufje suiker aan toevoegt.

Tags: , ,

One Response to “Diens nasi”

  1. frnzl schreef:

    Heerlijk, de echte nasi-feel! vd. Chinees! verser dan vers! Bedankt.

Leave a Reply