Courgettegratin

Alvast een voorproefje op een lange hete zomer en vooruitlopend op een hopelijk overvloedige courgette-oogst (de zaden zijn net gisteren de grond in gegaan) aten we vanavond een courgettegratin uit Jamies reizen. Het was meteen ook een mooie gelegenheid om ons laatste blikje eendenconfit open te maken.

Redelijk simpel te maken: een grote ui in dunne ringen snijden en in een grote koekenpan langzaam bakken in wat eendenvet. Zo’n 20 minuten, de ui moet zoet worden, maar niet verbranden. Als de uien klaar zijn een kop rijst en een in dunne plakjes gesneden courgette in dezelfde pan toevoegen en omscheppen.
Intussen een halve liter bouillon warm maken (ik gebruikte een stuk van een kippenbouillonblokje en voegde wat bleekselderij, prei en een laurierblad toe om de smaak iets meer mee te geven. De hete bouillon over het rijstmengsel gieten en een paar minuten laten koken terwijl je af en toe roert. Het mengsel moet smeuïg blijven.

Na een minuut of 5 wat crème fraîche en wat geraspte kaas toevoegen, op smaak maken met zout en peper, en het rijstmengsel overdoen in een ingevette ovenschaal. De meeste courgette moet bovenop komen te liggen. De schaal afmaken met een laagje geraspte kaas en 40 minuten in de oven zetten (190 graden).

Tags: ,

Leave a Reply