Rabarberwodka en een bietenborrelhapje

Gisteravond trad het Rusalki Quartet op in de Bornse Synagoge: een zeer feestelijke muzikale afsluiting van het Russische thema van de activiteiten de laatste weken. Elk lied was een dramatisch pareltje: een genot voor het oor, maar ook voor het oog! We serveerden ter onderstreping een hapje en een drankje.

Kook een stuk of 8 kleine bietjes zo’n 30 à 40 minuten. De mooie zomerbietjes die je momenteel kunt krijgen zijn al superzoet van zichzelf, dus misschien was het niet echt nodig, maar ik kookte ze daarna nog even op in een zoetzuur van azijn en suiker. Daarvoor deed ik 350 ml. inmaakazijn, 200 gram suiker, 2 laurierbladen, een paar zwarte peperkorrels, een schepje zout en een in dunne ringen gesneden ui in een pan. Ik pelde de bietjes en sneed ze in plakken van een centimeter dikte. In het zoetzuur werden deze toen nog een 20 minuten gekookt. Ik liet ze in het vocht afkoelen en een nachtje staan om de smaak goed te laten inwerken.
Intussen twee gerookte forelfiletjes heel fijn prakken en vermengen met een eetlepel zachte boter, een half pakje roomkaas en een lepel geraspte mierikswortel. Op smaak brengen met zwarte peper. Het geheel in een garneerspuit met een grove spuitmond doen, en dan mooie torentjes (proberen te) spuiten op de uitgelekte plakjes biet. Garneren met bijvoorbeeld een kappertje, wat peterselie of een paar korrels kaviaar. Net wat je hebt.

De rabarberwodka was al een paar weken eerder voorbereid:
2 flessen wodka, 900 gram rabarber aan stukjes en 300 gram suiker samen in een grote weckpot een paar weken laten trekken. Af en toe keren om de suiker goed te laten oplossen. Na een paar weken zeven, en gekoeld serveren. Nazdrovje!

Rabarberwodka

Tags: ,

Leave a Reply


acht − = vier