Octopus: salade en saus

Gisteren eindelijk eens tijd om de octopussalade te maken die al lang op mijn verlanglijstje stond. Ik volgde het recept in het filmpje dat hier gepubliceerd is. In het kort komt het hierop neer:

De octopus goed afspoelen om eventueel zand te verwijderen. Een scheut olijfolie in een pan, 4 gekneusde tenen knoflook en wat zout. De octopus op zacht vuur door de olijfolie wentelen. Witte wijn erbij gieten (de octopus hoeft niet helemaal onder te staan) en heel zacht laten garen, met het deksel op pan. Niet echt koken, maar op ongeveer 90 graden houden, dat wil zeggen dat je dus af en toe een klein blubje in het vocht moet zien. Dat duurt ongeveer 1,5 uur.
Vervolgens de octopus af laten koelen, en dan pas gaan snijden. De tentakels van de kop af snijden (de kop kan weg) en in stukjes van 1 à 1,5 centimeter snijden.Tot zover de octopus.
.
Om er nu een salade mee te maken: snijd een paar vastkokende aardappeltjes ook in blokjes van 1 à 1,5 centimeter. Blancheer ze een paar minuten in gezouten water, ze mogen nog niet gaar zijn. Afgieten, droogstomen en tijdens dat droogstomen een citroen er boven uitknijpen, verder af laten koelen. Knoflook in een scheut olijfolie zachtjes in een koekenpan verwarmen, de aardappeltjes toevoegen en verder laten garen door ze zacht te bakken (er mogen geen bruine randjes aan komen). Een rode peper in ringetjes erbij. De stukjes octopus toevoegen  en zachtjes mee verwarmen tot ca. 60 graden. Flink veel gesneden platte peterselie erbij en de salade lauwwarm serveren met knapperig brood.
.
Het overgebleven stoofvocht van de octopus gebruikte ik vervolgens om een heerlijke saus mee te maken. Ik zette het stoofvocht op hoger vuur om het in te laten koken. In een andere pan bakte ik in olijfolie een flinke gesnipperde ui met tijm en knoflook. Ik voegde een eetlepel tomatenpuree en twee ontvelde tomaten toe. Vervolgens een glas rode wijn. Op gemiddeld vuur het geheel in laten koken, en af en toe een deel van het ingekookte octopusstoofvocht toevoegen. Na een uurtje of anderhalf resulteert dit in een heerlijk smaakvolle saus, die met pasta of brood gegeten kan worden.
.

Leave a Reply


+ een = zes